Om MIDVINTERVAKA- En världsmusikalisk julebrygd

Kom och låt oss värma oss tillsammans i en sprakande Midvintervaka! Ett kryddstarkt vinter-soundtrack som livar upp och skänker ro åt alla ljustörstande och frostbitna vintersjälar.

Midvintervaka är tillbaka i sin omstöpt version med nya inslag i takt med vår samtid. Vi får höra nya grekiska tiggarvisor, åsnan är på väg till Betlehem i Cumbia-takt, och frosten knastrar under midvintertrötta fötter. Nu är det fest! Dansen ungdom medan tid är, snurra er yra i dervishens vilda dans! För vem tänder du ett ljus i advent?

Kaja & Tetra är resultatet äv två fria musikgrupper som började samarbeta 2011 och som har Midvintervakar tillsammans sedan dess. Medlemmarna i Kaja & Tetra har en förkärlek för att låta olika traditioner mötas. Kaja tog avstamp i östeuropeisk folkmusik i sina nya kompositioner men lät musiken få influeras av medlemmarnas olika musikaliska erfarenheter och personliga uttryck. Likaså gjorde Tetra en mix av olika traditioner i sina föreställningar, kryddade med slagverk, poesi och dans. Folkmusiken i Tetra har främst grekiskt, haitiskt, nordiskt och arabiskt ursprung. Numera är Kaja & Tetra en egen fristående ensemble som gör föreställningen Midvintervaka tillsammans. Det finns också idéer om andra nya föreställningar...


De medverkande är några av Sveriges mest framstående folk- och världsmusiker som även syns spela i grupper som Ale Möller Band, New Tango Orquesta, Amandakören m.fl.


BIOGRAFI

2009 föddes idén om att göra en alternativ julshow med folk- och världsmusik för en bredare publik, när Livet Nord och Tetra medverkade på en jul-jazz-brunch med Beches Brew i Göteborg.

2010 gjorde Kaja och Tetra en första föreställningsversion på Språk-kaféet i Göteborg som gav båda grupperna mersmak.

Under 2011 samlades repertoar, gammal musik letades fram och ny komponerades, texter talades och danser dansades. Den 13 december hade föreställningen Midvintervaka urpremiär på Teater Aftonstjärnan. I pausen serverades exotiska jul-mezetallrikar och Musikdirektör Bengtsson spelade stenkakor. Det blev en veckas välbesökta föreställningar.

2012 sattes Midvintervaka åter upp, i något omarbetad version, på Teater Aftonstjärnan och skivan med samma namn släpptes på Kakafon Records. Utöver sex föreställningar i Göteborg turnerade sedan Midvintervaka till Umeå, Luleå, Falun, Östansjö och Stockholm.

 

2013 spelades Midvintervaka åter på Teater Aftonstjärnan och Aggers Hus i Östansjö samt på Varbergs Teater och Laholms Teater.

Midvintervaka har sedan spelats även 2014 samt 2016 (då utan Kaja men istället med Tetra med vänner: Sofia Högstadius, Larissa Ljungkrona och Jenny Kristoffersson).

2018 kom föreställningen åter tillbaka i en nystöpt version, med Midvintervakas originalmedlemmar.
2019 spelade vi i Göteborg, SIljansnäs och Östansjö.
2020 slog pandemin ut all scenkonst och vi fick ställa in allt.
2021 firar Midvintervaka 10 år och släpper sitt jubileumsalbum Vintra Solstico (Midvintercolstånd på esperanto). Turné med spelningar i Malmö, Varberg och Göteborg.

Maria Stellas – sång och slagverk
Ingrid Brännström – sång och slagverk
Sanna Källman – sång, cello och slagverk
Anna Ottertun – sång och slagverk

Camilla Åström – dragspel, sång och slagverk
Livet Nord – violinquinton, sång och slagverk
Jenny Kristoffersson  – kontrabas, sång och slagverk


 

Om grupperna Kaja och Tetra

Numera är Kaja & Tetra som en egen ensemble, där dessutom en annan basist än Kajas är med, men när vi började vårt samarbete var det just egenskaperna i de två grupperna som förde oss samman. Här kommer lite bakgrund om grupperna.

KAJA

Foto: Michael Andersson, redigering Hans Fahlberg

Östeuropeiska tongångar i botten med mustiga lager av filmisk konstmusik, svensk folkton, tango, fransk vals och improvisation. Kaja mutar in en unik plats på världsmusikkartan där tradition och invention samverkar. I Midvintervaka hör ni Jenny Kristoffersson istället för basisten Daniel Wejdin som är Kajas originalmedlem.
 

"Det är tre högklassiga musiker som förenar hög spelteknisk nivå med en lika högklassig improvisatorisk känsla och förmåga.../...det är alldeles bedårande bra. "
– Tommy Granlund, Östran


www.kajatrio.se

TETRA

Foto: Peter Lloyd

Tetra reser, leker och dansar med sina röster! Möt arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haitipuls och nordiskt gung. Efter Tetras egna recept med rytmiska vokalkomp, säregna röstklanger och vackert slagverk ifrån fyra väderstreck.


"Färgstarkt. Sanna Källman, Ingrid Brännström, Anna Ottertun och Maria Stellas fångar global längtan och global sorg men också en sorts pyrande tokglädje"
– Kiki Eldh, Bohuslänningen

www.tetramusik.se