Midvintervaka 2016 blir Tetra med vänner

Larisa Ljungkrona
En dynamisk dragspelare som spelar ackordeon med melodibas. En innovativ och begåvad musiker ur den yngre generationen. Spelar på duo och komponerar egen musik där hon gärna sjunger också. Hennes influenser sträcker sig från Skottland över Sverige, genom Finlands arkaiska musik och hon söker ständigt efter nya vägar för att utveckla sitt skapande.
 

Sofia Högstadius
Violinist från Umeå med passion för folkmusik från Bulgarien med omnejd. Hon frilansar som musiker i konstellationer som Kate in the Kettle, Vladimirov-Högstadius, Zemer Kapell, Cats & Dinosaurs och Winhill/Losehill samt är mångårig vikarie i svenska folkmusikbandet Navarra och Sallyswag.

Mer om Midvintervaka

Jenny Kristoffersson
Jennys basspel har en varm personlig ton framförd emd stor konscentration och lyhördhet. Hon är en mångsidig intrumentalist som medverkat i allt från symfoniska och teatermusikaliska sammanhang till improviationsmusik, folk och världsmusik och progressiv rock i Frank Zappas anda.
Jenny spelar i bl a Teresa Indebetou band, den gränsöverskridande gruppen Gränslandet och pianisten Thomas Darelid. Hon komponerar och arrangerar musik för storband.


 

Kaja och Tetra är två fria musikgrupper som funnits några år och som båda har en förkärlek för att låta olika traditioner mötas. Kaja tar i sin ordinarie repertoar avstamp i östeuropeisk folkmusik i sina nya kompositioner men låter musiken få influeras av medlemmarnas olika musikaliska erfarenheter och personliga uttryck. Likaså gör Tetra som delar med sig till varandra av sina sånger av främst grekiskt, haitiskt, nordiskt och arabiskt ursprung. Nu har grupperna slagit sig ihop för att göra något alldeles nytt och eget!

Idén till Midvintervaka föddes december 2010 då Livet Nord och Tetra medverkade på en jul-jazz-brunch med Beches Brew i Göteborg. Idén om att göra en alternativ julshow med folk- och världsmusik för en bredare publik. Året därpå gjorde Kaja och Tetra en första föreställningsversion på Språk-kaféet i Göteborg som gav båda grupperna mersmak. Under 2011 letatdes gammal musik fram och ny komponerades, texter talades och danser dansades. Den 13 december 2011 hade sedan föreställningen premiär på Teater Aftonstjärnan där den sedan spelades under en vecka. I pausen serverades exotiska jul-mezetallrikar, som ett alternativ till all svensk traditionell julmat, och Musikdirektör Bengtsson spelade stenkakor. 

 

2012 satter Midvintervaka åter upp, i något omarbetad version, på Teater Aftonstjärnan och skivan med samma namn släpptes på Kakafon Records. Utöver sex föreställningar i Göteborg turnerade sedan Midvintervaka till Umeå, Luleå, Falun, Östansjö och Stockholm.

2013 spelas Midvintervaka åter på Teater Aftonstjärnan och Aggers Hus i Östansjö samt på Varbergs Teater och Laholms Teater.

 

Repertoaren i föreställningen består av musik ur olika traditioner blandat med egna kompositioner och inslag av dans och lästa texter. Här finns smakprov på den grekiska motsvarigheten till våra Staffansvisor, en sång om visheten från Haiti, svensk Klappvals, Santa Lucia på italienska och mycket mer! 

De medverkande är några av Sveriges mest framstående folk- och världsmusiker som även syns spela i grupper som Ale Möller Band, New Tango Orquesta, Amandakören och Kultiration m.fl.

Om grupperna

KAJA

Foto: Michael Andersson, redigering Hans FahlbergÖsteuropeiska tongångar i botten med mustiga lager av filmisk konstmusik, svensk folkton, tango, fransk vals och improvisation. Kaja mutar in en unik plats på världsmusikkartan där tradition och invention samverkar.

Camilla Åström – dragspel och sång
Livet Nord – fiol, altfiol och sång
Jenny Kristoffersson (vik) – kontrabas"Det är tre högklassiga musiker som förenar hög spelteknisk nivå med en lika högklassig improvisatorisk känsla och förmåga.../...det är alldeles bedårande bra. "
– Tommy Granlund, Östran


www.kajatrio.se

TETRA

Foto: Peter LloydTetra reser, leker och dansar med sina röster! Möt arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haitipuls och nordiskt gung. Efter Tetras egna recept med rytmiska vokalkomp, säregna röstklanger och vackert slagverk ifrån fyra väderstreck.


Maria Stellas – sång och slagverk
Ingrid Brännström – sång och slagverk
Sanna Källman – sång, cello och slagverk
Anna Ottertun – sång och slagverk


"Färgstarkt. Sanna Källman, Ingrid Brännström, Anna Ottertun och Maria Stellas fångar global längtan och global sorg men också en sorts pyrande tokglädje"
– Kiki Eldh, Bohuslänningen

www.tetramusik.se