MIDVINTERVAKA- En världsmusikalisk julebrygd


Kom och låt oss värma oss tillsammans i en sprakande Midvintervaka! Ett kryddstarkt vinter-soundtrack som livar upp och skänker ro åt alla ljustörstande och frostbitna vintersjälar.

Midvintervaka är tillbaka efter en vinter i dvala! Årets upplaga av föreställningen är en omstöpt version med nya inslag i takt med vår samtid. Vi får höra nya grekiska tiggarvisor, åsnan är på väg till Betlehem i Cumbia-takt, och frosten knastrar under midvintertrötta fötter. Nu är det fest! Dansen ungdom medan tid är, snurra er yra i dervishens vilda dans! För vem tänder du ett ljus i advent?

Kaja och Tetra är två fria musikgrupper som Midvintervakar tillsammans sedan 2011. Båda grupperna har en förkärlek för att låta olika traditioner mötas. Repertoaren i föreställningen består av musik ur olika traditioner blandat med egna kompositioner och inslag av dans och lästa texter. Kaja tar i sin ordinarie repertoar avstamp i östeuropeisk folkmusik, men låter sin originalmusik få influeras av medlemmarnas olika musikaliska erfarenheter och personliga uttryck. Likaså gör Tetra en mix av olika traditioner i sina föreställningar, kryddade med slagverk, poesi och dans. Folkmusiken i Tetra har främst grekiskt, haitiskt, nordiskt och arabiskt ursprung. 

Idén till Midvintervaka föddes december 2009 då Livet Nord och Tetra medverkade på en jul-jazz-brunch med Beches Brew i Göteborg. Idén om att göra en alternativ julshow med folk- och världsmusik för en bredare publik. Året därpå gjorde Kaja och Tetra en första föreställningsversion på Språk-kaféet i Göteborg som gav båda grupperna mersmak. Under 2011 letades gammal musik fram och ny komponerades, texter talades och danser dansades. Den 13 december 2011 hade föreställningen premiär på Teater Aftonstjärnan där den sedan spelades under en vecka. I pausen serverades exotiska jul-mezetallrikar, som ett alternativ till all svensk traditionell julmat, och Musikdirektör Bengtsson spelade stenkakor. 

 

2012 sattes Midvintervaka åter upp, i något omarbetad version, på Teater Aftonstjärnan och skivan med samma namn släpptes på Kakafon Records. Utöver sex föreställningar i Göteborg turnerade sedan Midvintervaka till Umeå, Luleå, Falun, Östansjö och Stockholm.

2013 spelades Midvintervaka åter på Teater Aftonstjärnan och Aggers Hus i Östansjö samt på Varbergs Teater och Laholms Teater.

Midvintervaka har sedan spelats även 2014 samt 2016 (då utan Kaja men istället med Tetra med vänner: Sofia Högstadius, Larissa Ljungkrona och Jenny Kristoffersson). Nu, 2018, är föreställningen åter tillbaka! De medverkande är några av Sveriges mest framstående folk- och världsmusiker som även syns spela i grupper som Ale Möller Band, New Tango Orquesta, Amandakören och Kultiration m.fl.

Om grupperna

KAJA

Foto: Michael Andersson, redigering Hans FahlbergÖsteuropeiska tongångar i botten med mustiga lager av filmisk konstmusik, svensk folkton, tango, fransk vals och improvisation. Kaja mutar in en unik plats på världsmusikkartan där tradition och invention samverkar.

Camilla Åström – dragspel och sång
Livet Nord – fiol, altfiol och sång
Jenny Kristoffersson (vik) – kontrabas"Det är tre högklassiga musiker som förenar hög spelteknisk nivå med en lika högklassig improvisatorisk känsla och förmåga.../...det är alldeles bedårande bra. "
– Tommy Granlund, Östran


www.kajatrio.se

TETRA

Foto: Peter LloydTetra reser, leker och dansar med sina röster! Möt arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haitipuls och nordiskt gung. Efter Tetras egna recept med rytmiska vokalkomp, säregna röstklanger och vackert slagverk ifrån fyra väderstreck.


Maria Stellas – sång och slagverk
Ingrid Brännström – sång och slagverk
Sanna Källman – sång, cello och slagverk
Anna Ottertun – sång och slagverk


"Färgstarkt. Sanna Källman, Ingrid Brännström, Anna Ottertun och Maria Stellas fångar global längtan och global sorg men också en sorts pyrande tokglädje"
– Kiki Eldh, Bohuslänningen

www.tetramusik.se